• 06/07/2024 23:11

Dodik’s Court Appearance Today: Expected to Plead Guilty for Failure to Enforce High Representative’s Decisions

ByRorijs Polis

Okt 16, 2023

Paredzams, ka Serbu Republikas prezidents Milorads Dodiks šodien stāsies tiesas priekšā, lai viņam izvirzītu apsūdzības par Bosnijas un Hercegovinas augstā pārstāvja Kristiana Šmita pieņemto lēmumu nepildīšanu. Dodiks jau iepriekš paziņoja, ka piedalīsies tiesas procesos, lai “pabeigtu cirku” un aizstāvētu Serbu Republiku, jo apgalvo, ka nav gļēvulis. Apsūdzība Dodikam saistīta ar viņa atteikšanos respektēt Šmita lēmumu, ar kuru tika atcelti divi RS parlamentā pieņemtie likumi. Šo likumu mērķis bija bloķēt Bosnijas un Hercegovinas Konstitucionālās tiesas spriedumu un Augstā pārstāvja pieņemto lēmumu izpildi.

Arī citai personai Lukičam ir izvirzītas apsūdzības par šo likumu publicēšanu Oficiālajā Vēstnesī. Šmits, izmantojot savas pilnvaras, iepriekš bija atcēlis šos likumus un ieviesis izmaiņas Bosnijas un Hercegovinas Kriminālkodeksā, padarot viņa lēmumu neievērošanu par noziedzīgu nodarījumu. Par šo nodarījumu paredzētais cietumsods ir no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem. Ja Dodiks tiks notiesāts, viņam automātiski tiks aizliegts pildīt Serbu Republikas prezidenta pienākumus.

Dodika aizstāvība izteikusi divus lūgumus diskvalificēt tiesnesi Jasmīnu Ćosiču Dedoviču, taču šos lūgumus tiesa noraidījusi. Līdz ar to Dodika advokāts uzskata, ka viņa klients nesaņems taisnīgu tiesu. Kā norāda Dodika advokāts Gorans Bubičs, ir skaidrs, ka šajā netaisnības raksturotajā politiskajā procesā nevar sagaidīt taisnīgu tiesu.

Atbildēt